ELTE TFK EGRI TANULMÁNYI KIRÁNDULÁS

2001. OKTÓBER 2-ÁN (KEDDEN)

Emlékképek

Összefoglaló a kirándulásról

Indulás: Bp., Keleti pu.: 7,05. Érkezés Egerbe: 9,11. Egyszemélyes fogadóbizottság, a Kedves Vendégeket köszöntötték a hangosbemondón. Idegenevezetés: Cs. Varga István. A 12 perces késés ellenére a menetrend szerinti járat az állomás előtt megvárta Hallgatóinkat. Busszal a Gárdonyi Géza Színházig, ahol Rékassy Mónika, a Színház titkára várt bennünket és adott rövid tájékoztatást Gárdonyi Géza Színház múltjáról, jelenéről.

A Gárdonyi Géza Színháztól séta a Líceumig, közben városnézés. 9,45 –kor fogadás az Eszterházy Károly Főiskola Irodalomtudományi Tanszékén, a tanszéki könyvtár megtekintése. Dr. Szentesi Zsolt tszv. tanár úr tanszéki ismertetője a felújított tanszéki könyvtárban…

10,00 órától közös rendezvényen vettünk részt az egri magyar szakos hallgatókkal együtt az EKF-en, a Líceum dísztermében, a “Romániai (erdélyi) magyar irodalom” című konferencián, 10,00-- 10,30-ig dr. Lisztóczky László Dsida Jenő költészete című előadása, majd pedig 11,30--11,00:Ködöböcz Gábor: Kányádi Sándor költészete című előadása hangzott el. (Dr. Szentesi Zsolt tanár úr előadására majd később, egyszer a Kazinczy u. 23-27-ben kerül sor.)

Gonda Zsigmond könyvesmester (a mi egri Püski Sándorunk) a díszterem előterében könyvkiállítást és árusítást rendezett egri vonatkozású könyvekből. A Magyar Rádió egri stúdiójából Hubai Gruber Miklós felvételt készített a konferencia előadásairól, amely másolás céljából tőlem kölcsönözhető lesz már október 15-től (gratis!). A találkozóról hírt adott a MR Miskolci Stúdiója is. Az egri kábeltévétől Pilisy Csenge interjút készített dr. Szabó Sándorral, dr. Szentesi Zsolttal és személyemmel, a találkozó egri szervezőjével, amelyet a kábeltévé sugározni fog. (A felvett anyagot az érintettek megfogják kapni.)

11,00—11,30: Az egri Főegyházmegyei Nagykönyvtár tekintettük meg dr. Surányi Imre főkönyvtáros vezetésével. Néhányan 11,30-12,00-ig orgonahangversenyen vettek részt az egri bazilikában. (Választható program volt: 300 Ft. /fő.) Főképpen a könyvtár szakosok közül többen a Főegyházmegyei Könyvtár új részlegében folytatták a találkozót dr. Surányi Imre főkönyvtárossal, aki a szakmai munka benső övezeteibe kalauzolta a vendégeket.

Szép emberi találkozásoknak is tanúi lehettünk, amikor dr. Szabó Sándor Tanár Urat egykori tanítványai köszöntötték. (Sokan láttuk, hogy az Irodalmi Tanszék könyvtárának egyik hölgytagja lelkes csókkal köszöntötte, majd pedig zajos körünkből “kiszöktette” a Tanár Urat.) Látva, hogy Egerben szinte minden könyvtáros tanítványa vagy barátja dr. Szabó Sándor tanár úrnak, ajánlatot tettem: “Ha olyan könyvtárost találunk, aki nem volta tanítványa Szabó tanár úrnak, annak külön jutalom jár.”)

12,00—13,00: Ebédidő. A szellemi lakomák után többen úgy megebédeltek (köztük a TO kedves munkatársai), hogy lekésték a délutáni programkezdés időpontját, és csak később találtak rá csoportunkra. (Sajnos, a valós igazság, hogy az egyórás ebédidő kevésnek bizonyult…)

13,00-tól: Városnézés. Idegenvezető: Patkós Attila művészettörténész tanár úr.

Városnéző program: 1. Molnár Géza István “Hevesi képek” című kiállításának megtekintése a Keresztény Értelmiségi Szövetségben. (Érsekudvar.) Házigazda, tárlatvezető: Molnár Géza István és Patkós Attila művészettörténész és pszichológus tanár úr. 2. Egyházmegyei múzeum megtekintésem, ahol Dobó Katalin munkatárssal találkoztunk. 3. A ciszterci (jezsuita) templom megtekintése. 4. Séta a Széchenyi utcán át a Dobó térig, ahol “tiszteletünkre” éppen katonai parádét tartottak. (Többek köztük az egri Bornemissza Gergely felderítő csapat parádézott.) 5. Séta az egri várba. (Késésben voltunk, mégis mindenhol szívesen fogadtak bennünket az egri várban.) Várnéző gyorsprogramot bonyolítottunk le, megtekintettük az új várkiállítást. stb.

A visszautazás az őszi menetrendi változások miatt gondot okozott, mert Eger és Budapest között a korábbinál is rosszabb lett a késő délutáni és esti vonatközlekedés. Nagyon okosan, többen is busszal tértek vissza, a számukra alkalmas időpontban. (A 67,5 %-os kedvezmény a diákok számára a buszra is érvényes.) Az egri várból néhányan egyenesen a vasútállomásra indultak: 17,13-kor indult, 17,33-kor Füzesabonyba érkezett, onnan átszállással a SAJÓ IC 17,37-kor Budapestre indult és 18,57-kor Bp. Keleti pu.-ra érkezett.(Szeretném remélni, hogy mindenki elérte a csatlakozást, amelyre a menetrend szerint csak 4 perc áll rendelkezésre. A MÁV pótjegyet csak akkor térít, ha a menetrend szerint legalább 7 perc van az átszállásra, de akkor miért nem indítja előbb Egerből a vicinálist!? EURÓPA! EURÓPA!) Be is írtam az egri MÁV panaszkönyvébe észrevételeimet és javaslataimat is.

Október 2-én, 23,11 órakor megérkezett Hegedűs Évától és Tarjányi Nanattától a jó hír, elérték a kiválasztott vonatot, és útközben még egri bort is sikerült vásárolniuk…


Emlékképek a kirándulásról
POST SCRIPTUM.

Ugyanaz, amit dr. Surányi Imre bácsi mondott: AMI JÓ VOLT, FOGADJÁK SZERETETTEL, AMI HIBÁDZOTT BENNE, JAVÍTSÁK KI BELÁTÁSSAL!
 

További információk: Dr. Cs. Varga István
Utoljára frissítve: 2001. október 24.